Mind Tricks

Mulți dintre noi suntem condiționați din copilărie să mâncăm tot ce avem în farfurie, deseori cu cât mai repede cu atât mai bine. Însă aceste obiceiuri lucrează în detrimentul nostru, pentru că pot duce la ”binge eating”, atunci când nu ne putem opri din mâncat din cauza poftei. 

Peste ocean, mâncatul rapid este chiar un sport, foarte bine sponsorizat și mediatizat.

 

eating-contest

 

O unealtă simplă, dar foarte utilă:

Antidotul acestui fenomen este crearea obiceiului de a mânca încet. Încetinirea mâncatului aduce multe beneficii: 

  • Conștientizarea gustului – vei savura mai mult din diferitele gusturi pe care ți le oferă mâncarea;
  • Îi acorzi stomacului timp să semnaleze creierului atunci când se apropie de sațietate, evitând astfel mâncatul excesiv;
  • Control îmbunătățit asupra calității și cantității mâncării, evitarea capriciilor.

 

Iată cum poți face și tu asta:  Atunci când ești la masă și îți dai seama că gândul tău este la altceva, încetinește ritmul și ia o pauză de câteva secunde. Respiră, pune tacâmul jos și reconectează-te. Mâncarea sigur o să te aștepte în farfurie și vei vedea că o singură respirație între îmbucături o să te ajute. Poate nu o să te poți opri din mâncat imediat, dar nu îți face griji. Mai important în acel moment este să încetinești și să revii la o stare în care conștientizezi mai bine ceea ce se întâmplă.

Cu această tehnică îți poți redobândi sentimentul de control și, cu cât o pui în practică mai des, cu atât va fi mai ușor să îți îndeplinești obiectivul.

Dacă vei continua să încetinești ritmul, chiar și în cele mai dificile momente:

  • Vei mânca cât îți trebuie, vei învăța să-ți asculți corpul și să-ți dai seama când acesta nu mai are nevoie de mâncare;
  • Te vei putea liniști și reveni la starea ta de control mult mai repede;
  • Digestia va fi mult îmbunătățită.
 

Această practică te va ajută să îți îmbunătățești starea fizică, cea psihologică și să îți menții mai ușor o compoziție sănătoasă a corpului, fără cicluri de restricție » compensare. În plus, sentimentul de control asupra alimentației te va ajuta să transformi acest obicei într-o practică pe termen lung.

Mai mult decât atât, vei dobândi o unealtă pe care o poți folosi oricând și oriunde.

Nu poți avea mereu controlul asupra alimentelor care îți sunt disponibile, însă vei avea mereu să controlul asupra vitezei cu care mesteci și înghiți. Gândește-te la obiceiul de a mânca lent ca fiind unealta cea mai la îndemână din toată ramura de nutriție, dar cea mai puțin folosită.

Nu este nevoie neapărat de un plan alimentar specializat sau de un cântar de bucătărie pentru a vedea rezultatele pe care ți le dorești, iar indiferent de ceea ce se întâmplă în viața ta sau de ceea ce ai în farfurie, vei putea mânca lent oricând și oriunde odată ce dobândești acest obicei.